Friday, January 21, 2011

TIPS MAKAN DI LUAR

(Sekadar gambar hiasan)

Sekali sekala bila rasa malas nak masak mulalah terfikir untuk makan di luar. Ramai orangg termasuk aku sendiri kadang-kadang tu tidak prihatin tentang cara-cara atau strategi yang betul apabila makan di luar especially bila makan di restoran atau warung-warung. Di bawah ni terdapat tips2 yang boleh kita pelajari melalui hasil pengalaman yang saya alami. Jom ramai-ramai kita pelajari :)


  1. Sebelum order makanan dan minuman sebaik-baiknya kita tengok dahulu harganya dan mengingatnya untuk mengelakkan pelayan restoran tersalah kira jumlah harga apabila mengira nanti.
  2. Jika kita was-was dengan total keseluruhan harga makanan kita yg telah di kira, jangan takut untuk menyuruh pelayan tersebut mengira semula, sebab manusia kadang-kadangkan melakukan kesilapan. Sebab aku baru ja ada pengalaman pelayan tersalah kira. Dengan muka yakin dia beritahu harganya. kalau bezanya sikit tak apa juga, ini hampir RM10.huh.pas aku suruh kira semula barulah dia tahu dia tersilap kira. (Lebih-lebih lagi di restoran india @ Mamak ya)
  3. Jangan lupa, kita ada hak sebagai pengguna.Jiika ada perkara-perkara yang tidak kita ingini tegurlah dengan cara yang terbaik.
  4. jika terdapat banyak option restoran, pilihlah restoran yang tidak terlampau padat jumlah pengunjungnya. Jika kita pergi ke restoran yang padat jumlah pengunjungnya, kita mungkin akan menghadapi beberapa masalah seperti makanan yang kita order lambat sampai, pelayan tersalah menghantar makanan, bising, pencemaran asap rokok, pelayan mungkin tersalah kira harga oleh sebab terlampau sibuk dan stress, dan banyak lagi.
  5. Cek dulu dompet sebelum order hehehe klu ble masuk buku 555 tak apa jgkan.
  6. Pastikan barang-barang kita tidak tertinggal sebaik kita meninggalkan restoran tersebut.
  7. Pilihlah restoran yang mengenakan harga yg berpatutan. Budjet la duit tu untuk perkara-perkara penting yang lain.
  8. Sentiasa berkira, contohnya jika baki duit kita ada dalam 20sen lagi dengan pelayan tersebut, jangan cakap keep the change, tp cakap give the change to me.hehe jangan lupa budget tu penting.No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...