Monday, August 15, 2011

1 RAMADAN DI LAUTAN IRAN


Hari ini 1 ramadhan, bulan yang mulia dan bulan penuh rahmat. Maka Genaplah 34 hari aku meninggalkan tanah airku. Kerjaku, tempat tinggal dan makan minumku hanya di atas vassel yg tak berapa besar. Kerja kami seperti biasa iaitu grouting struktur pelantar (member, clamp dan jacket leg) yang terletak di laut Iran.


Aku tersangat rindu dengan ibubapaku, familyku dan shbt2. Aku ingin balik cepat bersahur dan berbuka puasa bersama-sama. 3 hari lagi projek dijangja akan siap. Hatiku begitu gembira tak sabar balik ke sabah. 1 hari macam setahun rasanya menghitung hari.


Kerja offshore ni banyak cabaran dan pengajarannya:
Pertama; Cuaca maksimum di sini boleh mencecah 50 darjah celcius. Mesti banyak minum air. Jika terlalu terdedah dengan matahari banyak kehilangan air dlm badan. 2 orang suda hampir pengsan di sini. Nasib baik aku dr keturunan tahan lasak hehe.


Kedua; berjauhan dengan org tersayang. Begitu tersiksa sekali bila tak mendengar suara dan gelak tawa orang yg kita sayang. Cuma bercakap melalui telefon sahaja itupun susah mahu dapatkan signal.
Ketiga; makanan yg pelik2 sering dihidangkan kpd kami. Apa boleh buat cuma itu sahaja makanan yg ada, hantam sajalah. Tp kadang2 makan megi yg di bawa dr sabah juga. Megi tu 3 kali ganda sedapnya berbanding makanan yg pelik2 itu. Almaklumlah kebanyakan crew kapal orang iran so kami kena ikut cara mereka.
Keempat; masalah yg tiba2 muncul time operation. Bila sahaja masalah seperti host block huhhhh paling mantap la waktu tu sambil berlari2 dan tarik host yg besarnya seperti anaconda. Bagai putus urat dibuatnya. Sebelum ni sudah lebih lima kali host block. ok, sampai di sini sahaja yg dapat aku kongsikan, Sekian.

From Foroozan, Iran 1 ogos 2011

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...